Conclusions del 3r congrès de l’Associacionisme i Voluntariat

El passat 20 de maig es va celebrar el 3r congrés de l’associacionisme i el Voluntariat amb una assistència de més de 300 persones. Aquest congrés és el resultat de 4 mesos de diverses sessions territorials on es van desenvolupar diverses sessions de treball i debat amb l’objectiu de reflexionar sobre el present i el futur de l’associacionisme i voluntariat, plantejar propostes de millora i alhora que es plantegessin solyucions als reptes plantejats durant les sessions.

Fruit d ‘aquest procés de treball previ, van presentar-se un total de 27 propostes d’actuació (ampliades a 28 durant les sessions de treball del Congrés) que van ser validades per les persones assistents a la trobada.

Totes aquestes propostes serviran per redactar el nou Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya impulsat per la Generalitat de Catalunya, dels diferents plans estratègics del governs locals i que també s’incorporin a la futura llei del Foment de l’Associacionisme.

Propostes d’actuació

Les 28 propostes d’actuació ‘concretes i prioritàries’ aprovades durant el 3CCAV abasten 5 àmbits d’acció. Tot i que aquestes iniciatives es podran consultar properament a la web del Congrés un cop s’hagin afegit les esmenes consensuades, des de xarxanet.org s’han presentat les principals línies proposades en cada eix d’actuació:

  • El dia a dia de les entitats
    Fer créixer el nombre de persones que s’incorporen al teixit associatiu; avançar cap a un major reconeixement social de la tasca de les entitats i el voluntariat; impulsar el relleu generacional i treballar per millorar l’encaix entre les persones professionals i voluntàries són algunes de les propostes plantejades.
  • Els recursos de les entitats
    En aquest àmbit es considera bàsic l‘augment i optimització dels recursos públics adreçats a les entitats; obrir la porta a finançaments públics i privats i a fórmules alternatives o col·laboratives; posar en valor i potenciar el rol de servei de les entitats de segon nivell i millorar la formació de les persones de les organitzacions.
  • La relació amb l’Administració
    La relació de les entitats amb l’Administració ha de poder simplificar-se i acostar-se a la realitat del sector i passar d’una gestió complexa i difícil a una de senzilla i eficient. Calen canvis normatius en relació al marc legal sobre contractació de treballadors i crear un contracte laboral ajustat a la naturalesa del sector. També calen canvis en el model fiscal actual, avançar cap a la definició de noves clàusules socials en la contractació de serveis de l’Administració i potenciar les possibilitats d’accedir a les licitacions públiques amb preferència.
  • La comunicació
    Els mitjans de comunicació públics han de potenciar la promoció i informació dels projectes, de les entitats i dels valors vinculats a l’associacionisme i el voluntariat. Les entitats han de comunicar millor els seus projectes i resultats i per fer-ho calen més recursos específics i formació especialitzada, sobretot 2.0.
  • El treball en xarxa
    Les entitats han de potenciar el treball en xarxa amb la resta d’entitats -per sumar esforços i recursos-, amb els centres educatius-fomentant els valors de l’associacionisme i el voluntariat entre els joves-, i amb les empreses, les administracions i la resta d’agents de cada territori. Entre tots ells han de poder construir projectes comuns que cerquin la coresponsabilitat de tots.

Consulteu l’Storify del congrés

si voleu sabe-ne més:

notícia del xarxanet.org

#3CCAV. 10 punts per no oblidar