Londres després d’haver estat Capital Europea del Voluntariat durant el 2016 cedeix la capitalitat del Voluntariat a Sligo, municipi irlandès amb una població d’un 20.000 habitants.
És un guardó que va estar creat pel Centre Europeu del Voluntariat, el qual va assignar Barcelona com a primera Capital Europea del Voluntariat l’any 2014. La van Seguir Lisboa (2015) i Londres (2016).
Les característiques que promou ser Capital Europea del Voluntariat són:
D’una banda, les organitzacions de voluntariat tenen el coneixement sobre els drets i deures de les persones voluntàries. A més, les estratègies de voluntariat uneixen a l’Administració Pública amb les entitats del Tercer Sector i per tant hi ha bones sinergies per treballar conjuntament i tenir una bona connexió. D’altra banda, la formació del voluntariat està reconeguda i els voluntaris i voluntàries són públicament valorats, també amb campanyes que promouen i animen al futur voluntariat a treballar especialment amb persones en risc d’exclusió social.
La successora d’Sligo durant el 2018 serà Aarhus. El municipi danès destaca per la seva “estratègia per una ciutadania activa que es nodreix d’un mecanisme clar i apropiat de finançament pel voluntariat de les organitzacions no lucratives”, segons va afirmar el jurat. A més, també assenyalen que la manera com les polítiques de voluntariat estan lligades a les estratègies d’ocupabilitat, salut i inclusió social són un exemple per a la resta de ciutats.
Article complet a xarxanet.org